Reiniging van uw doek
Reiningingsvoorschriften

Afbeelding 1
Afbeelding 1

Afbeelding 2
Afbeelding 2

Afbeelding 3
Afbeelding 3

Afbeelding 4
Afbeelding 4

Producteigenschappen van zonweringdoek.

Zonweringdoek is een technisch weefsel, dat naast functioneel ook nog decoratief moet zijn.

Bij zonweringdoek gaat het om een hoogwaardig product, dat aan strenge technische eisen moet voldoen. Iedere productie wordt aan strenge laboratoriumtesten onderworpen. Eisen van waterdichtheid, stevigheid, vuil- en waterafstotende eigenschappen, inscheurweerstand en treksterkte, weer- en kleurechtheid en vele andere eigenschappen worden vastgelegd, gemeten en voor ieder doektype gegarandeerd.
Hoewel bij het vervaardigen alleen gecontroleerd 1e kwaliteit doek gebruikt wordt, zijn aan de perfectie grenzen gesteld. Sommige effecten in het doek, waarvan eigenaren van zonweringen bezwaar kunnen maken, zijn echter ook bij de huidige stand van de techniek niet helemaal uit te sluiten.

KNIKVOUWEN
Ontstaan bij de confectie en bij het vouwen van de doeken. Daarbij kunnen er, vooral bij lichte kleuren, in de knik pigmentverschuivingen ontstaan. Deze zijn tegen het licht donker gekleurd en zien er daardoor uit als vervuilde strepen. Knikvouwen verminderen de kwaliteit van het doek niet. (afb. 1)

ZIJZOOMGOLVEN
Het doek wordt door een verensysteem permanent onder spanning gehouden. Naden en zomen werken weliswaar als versterking, maar ze moeten ook de meeste belasting opvangen. Bij het oprollen van het doek liggen de zomen en naden over elkaar, wat de druk en daarmee de belasting nog extra verhoogt. Naden en zomen worden platgedrukt en nemen daardoor in lengte toe. Dit kan er bij het openen van het zonnescherm toe leiden dat de zijzomen licht golven. (afb. 2)

GOLVEN
In de buurt van zomen en naden van de banen ontstaan door de dubbele lagen van het doek verschillende wikkeldiameters op de doekrol. De daardoor ontstane stofspanningen kunnen golven tot gevolg hebben; bijvoorbeeld wafel- of visgraatpatroon. Ook door een zware regenbui kan er een waterzak ontstaan die golven kan veroorzaken na het drogen van het doek. (afb. 3, 4,)

WATERDICHTHEID
Acryl zonweringdoeken zijn waterafstotend geïmpregneerd en, bij een minimale hoek van 15º, tegen een kleine regenbui bestand. Bij een hevige of langdurige regenbui moeten de schermen worden ingerold om eventuele schade aan het doek te voorkomen. Nat opgerolde doeken zo snel mogelijk weer uitrollen om ze te laten drogen. 

DOORHANGEN VAN ZONWERINGDOEK
Door de constructie van het zonnescherm kan het doek alleen tussen de doekbuis en het uitvalprofiel op spanning worden gehouden. Omdat de kracht niet gelijkmatig maar plaatselijk door de veerarmen aangrijpt, kunnen de zijzomen naar binnen afhangen; dit effect kan worden versterkt als het doek in banen is gestikt. Het gevolg hiervan is dat het doek in het midden kan doorhangen.

Op bovengenoemde onregelmatigheden kan geen aanspraak worden gemaakt op garantie.

 

 

Bron: “Bundesverband Konfection Technischer Textilien e.V.

 
© 2024 DGL