Bediening van zonwering en rolluiken

Er bestaan de volgende types bedieningen:

Meer details vindt u in de volgende links:

Handmatig
Elektrisch
Besturingen

Elektromotor (buismotor) , voor alle soorten zonwering

De motor is altijd een zogenaamde buismotor en wordt ingebouwd in de doekbuis of bij een rolluik in de 8-kant buis waarover het pantser oprolt. De motor zit middels een meenemer en adapter aan de buis verbonden en kan zo de buis doen bewegen. De spanning is in het algemeen 230V AC (wisselstroom) en het benodigde vermogen van de motoren is afhankelijk van de productafmetingen en van het type product.

De motor moet afgesteld worden op de twee eindpunten.  Bij een basismotor geschiedt dit met mechanische schroefsystemen. Modernere elektronische motoren kunnen ook ingesteld worden en afslaan op basis van de tegendruk of het aantal omwentelingen.

Voor beide type motoren zijn afstandbedieningen verkrijgbaar.

Het afstellen van een elektronische motor verloopt ook met de afstandbediening. Bij elektronische motoren met afstandbediening is het vaak ook mogelijk een extra “tussenstand” vast te leggen.

Afstandbediening, voor diverse soorten elektromotoren

De afstandbediening stuurt een radiografisch signaal naar de ontvanger. Meestal is de ontvanger geïntegreerd in de kop van de motor, heel soms is dit een losse unit die met de motor is verbonden.

Er zijn ook draadloze schakelaars die net zo werken als een losse afstandbediening, maar er alleen uitzien als een schakelaar. Het voordeel is dat er geen bedrading nodig is, ze op een vaste plek zitten en dus nooit zoek raken.

Oogwindwerk, voor alle soorten  zonwering behalve rolluiken

Een oogwindwerk is een mechanische overbrenging die de doekrol in beweging brengt. Aan de overbrenging zit een oog waarin een slingerstang kan worden gehangen waarmee het mechanisme in gang kan worden gezet.

Om de krachten die handmatig overgebracht moeten worden te verlagen, zit er in de overbrenging vaak een vertragingsmechanisme. Hierdoor neemt de uit te oefenen kracht maar ook de snelheid van wikkelen af.

De slingerstang wordt in het oogwindwerk geplaatst. Door een draaibeweging van de hand beweegt de slinger en wordt het scherm in beweging gezet.

Slingerstangen zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes, afhankelijk van de montage hoogte van het product en de lengte van de bediener.

Bandopwinder, voor screens en rolluiken

Een bandopwinder is een rol met daarin een veersysteem. Deze veer zorgt er voor dat het band terug oprolt om de rol. Voor de meeste toepassingen is er ook een behuizing geplaatst rondom dit systeem.

Voor de automatische besturing van de motor is nog het volgende beschikbaar:

Zon- en windautomaat:

Een zon- en windautomaat is een sensor die het scherm volledig bestuurt. Is er een bepaalde hoeveelheid zon, dan stuurt het een signaal naar de motor en gaat het scherm uit; waait het te hard, dan gaat het scherm weer in.

De windsensor heeft een hogere prioriteit dan de zonsensor. Dus al schijnt de zon, wanneer het hard waait, blijft of gaat het scherm dicht. Fouten in de instelling kunnen leiden tot schade.

Windsensor:

Een windsensor stuurt een radiografisch signaal naar de ontvanger van de elektromotor om het scherm te sluiten bij te veel wind. De plaats waar deze sensor wordt geplaatst en de instelling er van zijn essentieel. Fouten hierin kunnen leiden tot schade.

 
© 2022 DGL