Regelgeving zonwering en rolluiken

De Europese zonweringsnorm EN 13561 en de plaatsing

Naast de kwaliteit van het product, neemt de montage van het product, met name bij een knikarmscherm, een essentiële rol in. Het product kan wel geschikt zijn voor een flinke windbelasting, wanneer óf de muur, het type steen, de pluggen en bouten, de muursteunen of de wijze van plaatsing zelf onvoldoende zijn, voldoet het product alsnog niet aan de norm!

Op de muur en bevestiging komen enorme krachten te staan. Deze worden bepaald door de maatvoering van het product (breedte en uitval of hoogte), de windbelasting en het gewicht. Dit veroorzaakt een draaimoment en dit moet worden opgevangen door de muursteunen, de bouten en pluggen en de muur zelf.

Krachtberekening knikarmschermen

In de website is een module opgenomen die aan de hand van de diverse parameters adviezen geeft hoe het product aan windweerstandsklasse 2 kan voldoen. Dat varieert van de keuze uit andere muursteunen en het advies van het bevestigingsmateriaal aan de hand van het type montage ondergrond en de bevestigingswijze.

Indeling windweerstandsklasse zonwering

Al onze producten zelf voldoen minimaal aan windweerstandsklasse 2 en soms aan 3. Echter, in combinatie met de montage, kunnen wij windweerstandsklasse 3 niet aanbieden of adviseren. De krachten die hierbij op de muur komen zijn moeilijk te overzien en er kunnen dus gevaarlijke situaties ontstaan.
Indien wij geen advies voor de bevestiging volgens windweerstandsklasse 2 kunnen geven, adviseren wij u een andere keuze te maken met betrekking tot het type zonwering, de afmetingen en/of de wijze van monteren. Raadpleeg daarvoor een bouwspecialist.

 
© 2024 DGL