Pluggen en ankers voor zonwering

Alle berekening en de standaard documentatie van de fabrikant gaat uit van wandmontage in ongescheurd beton C20/25. Voor montage (plaatsing) zijn dan muurankers of schroefankers van Wurth, Fischer en Hilti bijzonder geschikt. Let er wel op dat ze van RVS A4 zijn om roestvorming te voorkomen. Ook verzinkt bevestigingsmateriaal wordt wel ingezet, maar de ervaring is toch dat door de sleutel de zinklaag beschadigt en dus tot roestvorming leidt. Bespaar hier dus niet op want niets is ergerlijker dan roeststrepen op uw mooie muur.

Plaatsing bij beton

Beton heeft met de juiste bevestigingsmiddelen een zeer hoge uittrekwaarde. Dit kan gerealiseerd worden met relatief eenvoudige nylon pluggen met houtdraadbout, met doorsteek ankers of met schroefankers, eventueel ook met chemische ankers.

 doorsteek anker bevestiging zonnescherm          Fischer plug voor zonweringschroefanker beton voor zonwering Hilti
doorsteek anker                                                                                    Fischer UX nylon plug                               Hilti schroefanker

Ook bij diverse andere situaties is het soms mogelijk met een standaard plug te werken:

Plaatsing bij andere steensoorten

Voor andere steensoorten zoals lichtbeton en geperforeerde baksteen en kalkzandsteen dient al snel naar complexere bevestigingsmiddelen gekeken te worden zoals het chemische anker, bij holle stenen in combinatie met zeefhuls.

 

injectiemortel zeefhuls en draadeind voor montage zonwering

Muur isolatie bij zonwering

Indien bovenop de steen een isolatielaag is aangebracht, heeft dit ingrijpende consequenties. Allereerst neemt hierdoor de uittrekkracht op de bevestiging toe, daarnaast moeten maatregelen getroffen worden de isolatie te overbruggen.
Dit kan door middel van een (kunststof) bus, een stuk hardhout, of met een speciaal daarvoor geschikt anker.

 opvulring isolatie bevestiging zonnescherm

Thermax anker:

Fischer Thermax isolatie anker voor zonwering

 
© 2023 DGL